Dodge & Burn cu Khaleesi

Asta cu dodge and burn-ul este atât de overlooked că-mi vine să îmi fac un decaf și să ies la pensie.

Mai toată lumea aplică tot felul de “măști” în Photoshop pentru a contracara puncte negre, coșuri adolescentine și nu numai, curgeri de fețe și alte probleme fiziologice care pot apărea pe figura modelului în cauză. N-ar fi rău dacă nu ar ajunge mai apoi să arate ca ceva cauciucat care de cele mai multe ori mai și lucește cu o nonșalanță demnă de o zmeurică de aur.

De unde au început să apară aceste îndeletniciri printre fotografii contemporani? Pai avem pentru început lenea, care ne omoară încet dar sigur (mai ales duminica) și doi, nenorocitele de tutorialuri de pe YouTube în care toți amărâții își dau cu părerea cum e mai bine cu masca vieții.

Dar îmi pun întrebarea firească: Oare vreunul dintre acești iluștri fotografi cauciucofili s-a uitat vreodată cu atenție la un print dintr-o revistă de fashion pe bune? Gen Vogue să zicem. A văzut careva pe undeva vreo tanti cauciucată care să facă reclamă la noii ochelari Karl Lagerfeld? Sau la vreo fustă cu flori de la Versace? Garantez că nu.

Arma secretă a fotografilor serioși care se cazează în Vogue din când în când? Ladies and Gents I present to you the fucking Dodge and Burn. Un procedeu simplu inspirat de pe vremurile camerei obscure.

M-am gândit să apelez la Kaleesi pentru a vă demonstra că într-o oră și ceva poți face ca o fotografie realizată într-un contre-jour idiot să arate chiar bine. Iată cadrul la care mă refer:

Am lăsat full resolution ca să puteți salva și zooma până la nivelul firului de păr de la baza perucii. Da, poartă perucă. Ok, avem parte de un model frumos care are și o figură interesantă prin trăsături. Dar pe bune acum, te apuci și îi faci contre-jour-ul ăsta ca să îi curgă fața în cadru? Mai ales când din câte văd era machiată pentru film nu pentru foto. Mă rog.

Cu Dodge and Burn principiul este simplu. În PS, după ce am scăpat de diferite coșuri, cicatrici și urme de la sky cu healing brush-ul, ne creem două adjusment layeruri de expunere. Pe unul îl setăm la +1 expunere, pe celălalt la -1 expunere. La ambele inversăm masca cu ctrl + i. Din acest moment începem ușurel și cu răbdare să brushuim cu expunere pozitivă peste zonele mai închise cum ar fi sub ochi sau peste anumite denivelări de pe frunte fie invers, folosind expunerea negativă pentru a închide porțiuni prea deschise, cum ar fi punctele acelea minuscule de grăsime. Cheia acestui procedeu este că se lucrează și la nivel macro dar și la nivel micro. Putem avea un brush de 500 de pixeli dar și unul de 2 pixeli. Faza buna este ca pe măsura ce retușam fotografia ne vor sări în ochișori, din ce în ce mai bine, zonele de detaliu pe care trebuie să le atacăm. Ca un help în plus ne putem pune și un layer care să desatureze momentan astfel încât să nu ne înșele informația de culoare.

Treaba cu layerele cu schimbarea expunerii este una dintre metode. Se pot folosi și altele. Ce trebuie avut grijă indiferent ce metodă se folosește este ca pielea să își păstreze culoarea naturală. De aceea la final, în cazul în care observăm decolorări pe anumite porțiuni (și vor fi cu siguranță) le vom corecta cu ajutorul unui layer nou pe care vom brashui cu nuanța care ne interesează. Layerul îl vom seta pe modul de blending Color firește.

Cu mouse-ul va fi horror să faceți chestia asta. Vă recomand cu căldură o tabletă grafică care vă va ușura enooooorm de mult munca. Nu trebuie ceva scump sau fancy. Ceva de genul Wacom Intuos Art CTH-490 este ultra suficient.

Asta a ieșit după ce am aplicat ce am expus mai sus:

Vă invit cu drag să descărcați ambele variante și să le analizați. Goalul aici a fost să nu îi mai curgă fața iar pielea să capete un aspect neted fără a pierde deloc detaliul natural al acesteia.

Iar aici, vă las poate singurul tutorial video care arată cum se face un dodge and burn corespunzator. Tipa, Zoë Noble este o fotografiță super talentată care știe ce vorbește și ce face. Mai ales că în tutorialul de mai jos și modelului ei îi cam curgea fața. Mna… asta e. Pățești! Vă invit să check it out și de ce nu, să vă abonați la canalul duduii de YouTube. Vizionare plăcută și vă pupă tata!

Cel mai probabil o să-ți placă și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *