Histograma vieții

Doamne cât de neînțeleasă se simte histograma în ziua de azi. Se uită lumea la dânsa și începe să tragă de imagine ca să o facă să fie mai lină, mai frumușică. Dar oare ea își dorește acest lucru?

Histograma este doar o reprezentare tehnică a ceea ce vedem în imagine. Fie că vorbim de foto sau video. Dacă ne uităm la ea vedem că avem valorile de luminozitate și/sau culoare reprezentate de la stânga la dreapta, de la negru absolut la alb perfect. Deci de aici putem trage o primă concluzie: o histogramă care conține toate valorile de luminozitate indică o imagine full range. Plus, o histogramă cu un look “balansat” indică o imagine corectă. Nici prea închisă, nici prea deschisă, cu un contrast propice. Hmm, ce bine ar fi să fie așa de simplu!

Să luăm ca studiu de caz aceasta fotografie dintr-un shooting pe care l-am realizat pentru celebrul hair-stylist Laurent Tourette în care o avem ca protagonistă pe superba Calina Roman, model și jurnalist.

Fashion, corespunzător. Ideea acestui shooting a fost un look contrastant, oarecum dramatic, de impact. De aici și stylingul realizat de buna mea prietena Catinca Roman, care a ales haine simple, uni, dar de efect și cu ținută. Deși salopeta satinată este neagră încă pot zări detalii. Nu a devenit o masă nedefinită de negru. Pielea arată bine, reglajul final i-a dat o tentă de bronz și are și un glow specific, mai ales în zona pomeților și a umerilor.

Acum să vedem și ce zice histograma.

Doamne sfinte!!! WTF is this shit??? Nu-i cam aiurea? Adică… nu mă așteptam să arate atât de disproporționată săraca. Mi-am dat seama că nu am o imagine luminoasă, dar nici așa.

Hai să descifrăm împreună ce se întâmplă:

În primul rând observăm, cum am spus și mai sus, că valorile de negru sunt foarte “jos” dar nu “clip-uiesc”. La extrema cealaltă vedem că valorile de alb nu numai că nu ating valoarea maximă, din contră. Sunt foarte modeste să zicem așa. Iar în porțiunea de mijloc observăm un mare bump. Intuiesc că acest bump se referă în primul rand la fundal, și la valorile mai închise ale pielii și ale părului. Hai să deschidem un curve adjustment layer care ne arată unde se află pe histogramă valoarea care ne interesează.

And, sure enough, vedem că histograma ne dezvăluie ce am intuit. Dar oare este bine să fie așa? Dacă ne înșală privirea și de fapt imaginea noastră e mult prea închisă? N-ar trebui să fie totul mult mai uniform?

Zic să punem mâna și să ajustăm imaginea până când ajunge să fie mai lină histograma. Să vedem ce o ieși.

Pfoaaa! Calina, mii de scuze. E pentru un scop nobil!

Ce să zic. Acum histograma se prezintă mai ok însă imaginea cochetează cu oribilul. Pe lângă faptul că pielea numai a piele nu mai arată, fotografia și-a pierdut considerabil din tridimensionalitate. Overall imaginea a căpătat un aspect prăfuit și plat. De culori nu mai vorbim. S-a ales praful definitiv. Aș vrea să observăm cum pe histogramă apare că atingem albul absolut. Îmi pun întrebarea firească, oare există în această imagine vreun element remotely alb? Sau care ar trebui să fie atât de alb? Firește că am putea să ne legam de zonele de strălucire din păr, de la pomeți, etc. Dar să nu uităm că aceste elemente nu sunt din crom, sau aur. Deci genul de strălucire care se transformă în sursă de lumină, un alb absolut, nu există.

Și mai avem o chestie interesantă de văzut. Dacă ne uităm cu atenție în partea stângă a histogramei, putem observa aceste lipsuri să le zicem. Ce sunt ele? Sunt valori lipsă. Deoarece imaginea a fost deschisă în 8 biți per canal, în momentul în care am aplicat un reglaj atât de drastic photoshopul a zis: Ok, facem, dar vezi că aici va trebui să repet niște valori. Iar acest lucru ni-l reprezintă histograma prin părțile lipsă.

Să revenim la original

Ce vrea histograma de la noi pana la urma? Nimic. Noi în schimb ne putem ajuta de dansa în ceea ce privește expunerea de exemplu. Cu ajutorul ei putem verifica dacă nu cumva suntem sub-expuși sau supra-expuși. Iar asta este valabil atât pentru foto cât și pentru video.

Și, cado, ne mai ajută să vedem și când posterizăm. Adică ce am vorbit mai sus despre valorile lipsă.

În rest, zic să o lăsăm în pace. Ea e cu treaba ei noi suntem cu treaba noastră. De ce? Pentru că histograma e de o prostie lucie. Ea nu știe ce se află în imagine. Nu e ca un om care se uită și zice: Da, mi se pare destul de luminoasă imaginea pentru ce este fotografiat.

Vă pupă tata

P.S. Restul fotografiilor din shooting le puteti vedea aici.

 

 

 

 

Cel mai probabil o să-ți placă și:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *